divendres, 30 de maig del 2014

Mapa Conceptual ESCRIURE UN POEMA


Aquest mapa conceptual ha estat creat després de llegir el capítol "Escriure un poema" del llibre "Lecciones de poesía para niños inquietos" de l'autor Luis García Montero. Amb aquest MC considero que es pot veure d'una manera esquemàtica i clara els punts més importants a tenir en compte a l'hora d'escriure un poema. 
Per García (2000) és important posar per escrit tot allò que veiem i que també sentim perquè a través de la imaginació del poeta – escriptor, oferim als altres il·lusions secretes. Per escriure és necessari seleccionar un tema. Ho podem fer cercant una metàfora, composant música que doni forma a les paraules que volem dir. També podem mostrar els nostres dubtes o les nostres pròpies eleccions, exposar tot allò que sentim, que pensem, que imaginem o que veiem. Podem utilitzar diferents verbs, adjectius, comparacions, metàfores, agafar imatges i desfer-nos d’altres i, amb el temps, acabarem formant la nostra pròpia consciència poètica. Aquella que ens diu què està bé i què està malament perquè, com diu l’autor, “les lleis de la poesia només viuen al cap del poeta” i és aquesta consciència que pren amb el temps la que permet que pugui suggerir el que està bé escrit del que està malament. Per crear aquesta consciència podem copiar perfectament allò que ens agradi d’un altre poeta o poetessa, imitar-los, calcar-los, etc., i, d’aquesta manera, seguint i utilitzant el món i les idees d’un/a altre/a podem fixar uns valors, un llenguatge precís i un sistema de composició que de mica en mica anirà donant els nostres propis poemes.
Hem de ser conscients que la majoria de poetes i poetesses, quan s’inicien en aquest gènere literari, carreguen a les seves esquenes carpetes plenes de poemes d’altres autors/es, imitant i inventant poemes a través d’allò que llegien d’aquests.
 “La poesia és un vaixell que ens porta a nosaltres mateixos”

[García, 2000:137]
Lecciones de poesía para niños inquietos


Granada: Comares, 2000.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada