Joana RaspallEl 2013 es van complir 100 anys des que va nàixer l’autora Joana Raspall i Juanola[1]. Va ser a Barcelona l’1 de Juliol de 1913. Va fer l’escolaritat a l’escola pública ja que són pare era un defensor d’aquesta tot i que en aquella època estava mal vista perquè no feia ric però per ell el més important era que la seva filla tingués una educació lliure.
Posteriorment va cursar estudis de comptabilitat i als 14 anys va iniciar la seva activitat literària, sempre en català. Les seves primeres publicacions van aparèixer a revistes locals entre els anys 20 i 30: “El Eco del Llobregat” i el “Camí Claror” entre d’altres. Va ser una defensora de la creació de biblioteques infantils i és per això que va decidir preparar-se per a les proves d’accés a l’Escola de Bibliotecàries, les quals va aprovar i seguidament va treballar. Un cop finalitzada la guerra va treballar com administrativa  fins que el 1941 es va casar amb el Dr. Cauhé amb qui va tenir 3 filles i 1 fill. És des d’aquest moment que es va dedicar a ajudar al seu home amb els papers de la consulta i, al mateix temps, quan reprèn la seva tasca literària afirmant “ells van decidir que el català, no, però jo vaig triar el català, sí”. En l’etapa franquista es va dedicar a ensenyar català clandestinament a tothom que volia entre d’altres coses.
Ha estat jurat en nombrosos premis literaris com per exemple el “Premi de Poesia Martí Dot” del que actualment continua sent Presidenta d’Honor del Jurat. Així com també va ser la promotora de l’Associació de Veïns Can Nadal, va participar en diversos Congressos de Cultura Catalana, ha col·laborat en incomptables revistes i ha rebut força premis per les seves obres.

La seva web diu que l’autora “retroba la il·lusió i l’entusiasme per la llengua i la cultura i sempre amb una capacitat d’il·lusionar més que d’il·lusionar-se. A cadascuna de les propostes culturals i cíviques, ella hi és present i sempre palesa la seva capacitat crítica i autocrítica”.
  
Les seves creacions han estat diverses, han anat des del camp de la narrativa, a la novel·la, el teatre i la lingüística, així com actuacions i col·laboracions en articles de premsa i llibres diversos.

---

A continuació podreu trobar alguns enllaços amb entrevistes o informació de l'autora:

  • "Paraules, batecs de vida", entrevista a Joana Raspall per part de l'AMPA de l'escola Ntra. Sra. de Lurdes. 
  • Biografia de Joana Raspall a través d'en Jaume Centelles.
  • Diversos enllaços d'XTEC on es pot trobar materials i recursos didàctics per treballar la poesia d'aquesta autora.

[1] Tota la informació de la biografia de l’autora extreta de la seva pàgina web. Per assabentar-se de més informació sobre la vida de Joana Raspall, accedir al següent enllaç: http://www.joanaraspall.cat/biografia.html [Consultat 6/08/2013]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada